Future truck

Városi áruterítés 2050-ben

 

Milyen lesz majd várhatóan a városi áruterítés 2050-ben? Forgassuk előre az idő kerekét. Az emberek egyre többet vásárolnak online, de ebből nem mindent szállítanak közvetlenül az otthonukba.

 
 

Az árukat távolsági fuvarozók szállítják a város külvárosában lévő elosztóközpontokba. Innen dízel-hibrid hajtásláncú ‘beszállító tehergépkocsik’ elviszik a városközpont széléig, ahol az árukat átrakodják egy kompakt áruterítő tehergépkocsira, amely megfelel a belvárosi forgalomra vonatkozó előírásoknak: teljesen elektromos, csendes és károsanyag-kibocsátás nélküli. A járműnek a tetőn elhelyezett napelemek biztosítanak energiát.

A jövő áruterítő tehergépkocsija a nap 24 órájában árut szállít a városban. Az ügyfelek üzenetet kapnak okostelefonjukra, hogy nyomon követhessék a tehergépkocsit. Olyan ez, mint egy kis helyi élelmiszerüzlet, ahol a helyiek találkozhatnak, és így fontos közösségi szerepet tölt be. 

A jövő áruterítő tehergépkocsija a párbeszéd elindítását hivatott szolgálni. Hogyan változik a városi áruterítés, és milyen szerepet játszanak majd benne a tehergépkocsik?