Download
  • 2019. szeptember 1., vasárnap
  • Eindhoven
 

Tehergépkocsi-világítás: a láthatóságé a főszerep

A DAF mindent megtesz azért, hogy a tehergépkocsijait láthatóbbá tegye, mind a járművezetők, mind a többi közúti közlekedő számára, a tehergépkocsik világítása pedig alapvető fontosságú ebben a tekintetben. Manapság a tehergépkocsik világítását javarészt LED-ek szolgáltatják. Ez nemcsak az energiafelhasználást csökkenti, hanem a járművezető biztonságát és kényelmét is fokozza. Olvasson tovább, hogy többet is megtudjon a tehergépkocsik világításáról és láthatóságáról.

 
LED
 

Tehergépkocsi-világítás: halogéntől a LED-ig

A tehergépkocsik általában halogén vagy LED-világítást használnak, és az opciók közül a hagyományos halogénizzó a legolcsóbb. A halogénizzó a benne lévő izzószálon keresztül bocsát ki fényt, azonban ez egy idő után elhasználódik. A LED-világítás ellenben fénykibocsátó diódákat tartalmaz, amelyek nem mennek olyan egyszerűen tönkre. Habár ez a technológia drágábbá teszi a világítást, sokkal hosszabb az élettartama. Emellett a LED-világítás kibocsátott fénye nagyobb, szélesebb és távolabbi hatósugarú, a fehér szín pedig nem annyira megterhelő a járművezető szemének. Ezen előnyök miatt jelenleg a LED a fő fényforrás a tehergépkocsijainkban.

Hogyan érzékeli az ember a tehergépkocsik fényét?

Nem szabad alábecsülni azt, hogy az ember miként érzékeli a fényt. Számtalan tényező befolyásolja, hogyan értelmezi az emberi szem a fényt, beleértve annak intenzitását, kiterjedését és a színét, valamint az ember fényforráshoz viszonyított elhelyezkedését is. A DAF-nál az összes perspektíva kombinálásával érjük el az optimális pontot. Ennek eredményeképpen, az egyedi DAF fények színe úgy lett kialakítva, hogy a legáltalánosabb helyzetekben optimalizálja a teljesítményt.

A tehergépkocsi világításának kibővítése

Ahogy az elvárható, minden DAF-tehergépkocsi fel van szerelve azzal az alapvető világítással, ami a biztonságos vezetéshez szükséges. Azonban további izzók és kiegészítők széles választéka áll rendelkezésre, amelyekkel növelheti a láthatóságot, a fényjelzésektől kezdve, a villogókon át, egészen a jelzőfényekig és munkalámpákig. Amennyiben újabb fényeket szerel fel tehergépkocsijára, ne felejtse el figyelembe venni a vonatkozó törvényeket és szabályokat, mivel a túlzott világítás nem megengedett. Ha a világítás akadályozó tényező, vagy elvakítja a szembejövőket, a tehergépkocsi meg fog bukni az éves műszaki vizsgán. A DAF-márkakereskedők ismerik a törvények és szabályok által jóváhagyott világítástípusokat, így márkakereskedőjétől bármikor kérhet tanácsot.

A legjobb tipp a tehergépkocsi-világításhoz

Kurosch Asghari, a DAF Trucks külső járművilágítási rendszereinek fejlesztéséért felelős vezető mérnöke azt mondja: „Soha ne érintse meg a fényszóró lencséjét! Ez polikarbonátból készül, amelyet az UV sugárzás ellen védelmet nyújtó ultraibolya bevonattal látnak el. Ha a bevonat megsérül (például a jég lekaparása közben télen), a lencse besárgul. Ez nem kívánatos, nem biztonságos, és a tehergépkocsi kinézetét is befolyásolja. A besárgult lencsét le lehet polírozni, de néhány hónap múlva ismét besárgul. Ez pedig nagyon kellemetlen! Ha nem érinti meg a világítótesteket, azoknak 10 év után is újszerű lesz az állapota.”

Akkor hát, hogyan tisztítsa le a világítótesteket, ha azok koszosak lesznek?

Minden alkalommal kövesse ezt a négy tippet:

  • Kizárólag puha szivacsot használjon a világítótestek tisztításakor.

  • Használjon speciális ablaktisztító szert, vagy egyszerűen csak szappanos vizet.

  • Ne használjon jégkaparót vagy automata autómosót.

  • Tartson legalább 50 cm-es távolságot, amikor magasnyomású mosót használ. 

Kérdése van a tehergépkocsi-világítással kapcsolatban?

Ha szeretne többet megtudni a tehergépkocsi-világításról, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot a helyi DAF-márkakereskedővel. Szakembereink készséggel nyújtanak információt és adnak tanácsot Önnek a tehergépkocsi-világítást illetően!