• 2021. január 20., szerda
  • Eindhoven
 

A nagyvárosok kötelező láthatósági intézkedéseket vezetnek be a nehéz gépjárművekre vonatkozóan

Egyre több európai nagyváros vezet be olyan jogszabályokat, amelyek a közlekedésbiztonság javítását célozzák. A közel kilencmilliós népességű Nagy-London régióban már októbertől hatályba léptek ilyen intézkedések. A 12 tonnánál nagyobb tömegű járművek csak akkor üzemeltethetők ebben a térségben, ha a tehergépkocsi-tulajdonosok rendelkeznek egy speciális biztonsági engedéllyel.

 
HUNewsAlert
 

Ez az úgynevezett brit Direct Vision Standard (DVS, közvetlen látótér szabvány) jogszabály nem egyedi. A holttérfigyelő rendszerek Európa-szerte történő fokozatos, kötelező bevezetése a tervek szerint 2022 júliusában fog elkezdődni. És mit jelent ez az Ön számára?

Nagy-Londonban már most kötelező a DVS-engedély

A számok nagyon egyértelműek: a brit fővárosban a közlekedési balesetek áldozatainak száma kétszer olyan magas, mint az ország többi részén. Manchesterhez képest Londonban több mint 33%-kal magasabb a súlyos balesetet szenvedő kerékpárosok és gyalogosok aránya. Közismert tény, hogy a korlátozott látótér, a keskeny utcák és a közlekedés nagyszámú résztvevője együttesen veszélyes helyzeteket teremthetnek. Ezért vezette be a nagy-londoni hatóság a nehéz tehergépjárművekre (HGV) vonatkozó DVS-engedélyt. Az engedéllyel nem rendelkező tehergépkocsi-tulajdonosok komoly bírságot kockáztatnak. Az engedélyeztetési követelmény minden nap, a nap 24 órájában érvényes minden 12 tonna feletti járműre, függetlenül attól, hogy a tehergépkocsit melyik országban regisztrálták.    

Láthatósági intézkedések és biztonsági rendszerek

Milyen intézkedésekre van szüksége ahhoz, hogy Nagy-Londonban közlekedhessen? Ez a járművének csillagos minősítésétől függ. Az új DAF LF tehergépkocsik (16 T és 18 T) már gyárilag fel vannak szerelve a megfelelő láthatóságot biztosító berendezésekkel, és megfelelnek a DVS-engedélyhez szükséges követelményeknek. Az engedélyek díjmentesen itt igényelhetők.

A DAF CF/XF tehergépkocsikhoz és más márkájú tehergépkocsikhoz a TRP utólag beszerelhető holttérfigyelő opcióinak széles választéka áll rendelkezésre. Ezek a készletek növelik a veszélyeztetett úthasználók biztonságát a jármű holtterében, gondoskodva ezáltal a járművezető nyugalmáról is. Ugyanilyen fontos az is, hogy segítségükkel Ön is megfelel a DVS-engedély igényléséhez szükséges követelményeknek. 

TRP London DVS készleteink legfontosabb jellemzői

  • Érzékelőrendszer a tehergépkocsi váltósofőr felőli oldalán
  • Kamerarendszer a tehergépkocsi váltósofőr felőli oldalának megfigyeléséhez
  • Környezetvédelmi szempontból megfelelő hangjelzéses figyelmeztető rendszer („fehérzaj jel”) figyelmezteti a veszélyeztetett úthasználókat, hogy a jármű jobbra vagy balra kanyarodik
  • Figyelmeztető matricák a tehergépkocsi hátulján, amelyek felhívják a veszélyeztetett úthasználók figyelmét a jármű holtterére

Mindegyik készlet részletes telepítési és beállítási utasításokat tartalmaz. Természetesen hozzánk is fordulhat, ha meg szeretne győződni arról, hogy az érzékelő- és a kamerarendszer telepítése és kalibrálása teljes mértékben megfelel az előírásoknak.

Intézkedések más európai nagyvárosokban

Természetesen más nagyvárosok is dolgoznak a közlekedésbiztonság javítását célzó jogszabályok és rendeletek bevezetésén. Németországban és Ausztriában erősen ajánlott a holttérfigyelő rendszerek használata. Ezenkívül az újonnan nyilvántartásba vett hosszabb nehézgépjárművek (HVG) esetében 2020. július 1. óta kötelezőek a holttérfigyelő rendszerek, és ennek a jogszabálynak a hatályát hamarosan ki is terjesztik. Az idei év elejétől Franciaország arra kötelezi a tehergépkocsi-tulajdonosokat, hogy három figyelmeztető matricával lássák el a járműveiket, amelyek jelzik a többi közlekedő számára a járművek holttereit. Az alábbiakban áttekintheti a releváns DAF és TRP alkatrészeket.

Németország - Kanyarodást segítő rendszerek

Egyesült Királyság, London - Direct Vision Standard

Franciaország - holttér matrica