Jumbo takes delivery of first DAF CF Electric

A Jumbo átveszi az első DAF CF Electric járművet

 
  • 2018. december 18., kedd
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

A DAF Trucks ma leszállította az első teljesen elektromos tehergépkocsit a Jumbo nevű holland áruházláncnak. A CF Electric típust a DAF és a VDL közös vállalkozásban fejlesztette, és a Jumbo ezzel látja el áruházait Hollandia déli részén. A Jumbo vezérigazgatójának, Frits van Eerdnek a DAF CF Electric kulcsait a DAF Trucks elnöke, Harry Wolters adta át Willem van der Leegte, a VDL Groep elnök-vezérigazgatójának jelenlétében

 

Az első DAF CF Electric normál üzemi használatba vétele fontos mérföldkövet jelent a DAF Trucks, a VDL és a Jumbo számára. A teljesen elektromos DAF haszonjármű átadása hosszú távú üzemi tesztsorozat kezdetét jelzi teljesen elektromos és hibrid tehergépkocsikkal.

Elektromos tehergépkocsik városi területekre
„A szállítási szektor jelentős változás előtt áll – ” mondja Harry Wolters – „Az elektromos tehergépkocsik felkészültnek látszanak arra, hogy normává váljanak a városi területekre való szállításban. Nem ma és nem jövőre, de a belátható jövőben mindenképpen. Különösen büszke vagyok arra, hogy a mai nap egy nagyszabású üzemi tesztelési projekt kezdetét jelenti, amelyben a DAF együtt dolgozik a VDL-lel és a Jumboval. Ennek a projektnek köszönhetően” – teszi hozzá – „hasznos adatokat és tapasztalatokat gyűjtünk össze technológiai és üzemeltetési szempontból egyaránt. A megállapítások alapján biztosíthatjuk, hogy a végső, sorozatban gyártott típus ideális megoldást kínáljon a jövőbeni piaci követelményekhez.”

A következő lépés a fenntarthatóság felé
„Ennek az új elektromos tehergépkocsinak a bemutatása a következő lépés afelé, hogy fenntartható stratégiát valósítsunk meg járműflottánkhoz” – mondja Frits van Eerd. „Üzletünk a közösségünk középpontjába helyez minket, és az a végső célunk, hogy elektromos járművekkel lássuk el üzleteink 45%-át. Reméljük, hogy 2020-ig a Jumbo járműflottájának CO2-kibocsátását 50%-kal csökkentjük a 2008-as szinthez képest.”

Kibocsátásmentes és alacsony zajkibocsátású
A VDL Groep vállalatnál dolgozó Willem van der Leegte kifejti: „Igazán csodálatos három vállalat ilyen együttműködését látni a Brabant régióban. A mai nap eseményei révén a Jumbo, a DAF és a VDL a kibocsátásmentes szállítás fejlesztésére és a zajszintek csökkentésére irányuló munka úttörőivé vált. Arra alapozzuk a munkánkat, hogy ez a módszer gyakorlattá válik a városi területeken. A VDL E-Power technológiáját alkalmazó DAF CF Electric ideális megoldást biztosít a szállítók szükségleteire, és komoly lépést jelent a fenntarthatóság elérése tekintetében az áruszállítás és -terítés terén.

A VDL és a TNO felméri a zöld töltés lehetőségét
A DAF CF Electric 50 kilométeres körzetben képes szállítani nulla helyi károsanyag-kibocsátás és minimális zajszennyezés mellett. Egy, a tehergépkocsi töltésére szolgáló töltőállomást létesítettek a vergheli Jumbo elosztóközpontban. A V-Storage, a VDL Groep és a Scholt Energy Control közös vállalata a TNO nevű kutatóintézettel együttműködve méri fel a töltőállomás napelemekkel való táplálásának a lehetőségét.

A DAF CF Electric sorozat

A DAF CF Electric egy 4x2-es hajtásképletű nyergesvontató, amelyet városi területeken végzett közúti szállításra fejlesztettek 37 tonnáig, és amelyhez egy- és kéttengelyű pótkocsi is rendelhető. A jármű a DAF CF járműre („A 2018-as év nemzetközi tehergépkocsija”) épül, és a VDL E-Power technológiája révén elektromos hajtásrendszerű. Az intelligens erőátvitel középpontjában a 210 kW teljesítményű elektromos motor áll, amelyet a 170 kWh összkapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag lát el energiával. A CF Electric mintegy 100 kilométer hatótávot kínál, ami alkalmassá teszi nagy térfogatú szállításra a városi áruterítési piacon. Az akkumulátor 30 perces gyorstöltésre biztosít lehetőséget, és 1,5 óra alatt éri el a teljes töltését.

DAF CF Electric — Műszaki adatok

Vontató tömege 9700 kg
Villanymotor     210 kW
Nyomaték  2000 Nm
Akkumulátorkapacitás   170 kW
Teljesen feltöltött tehergépkocsi hatótávja   100 km
Akkumulátor gyorstöltése  30 perc
Teljes töltés  1,5 óra

 

 

Sajtókapcsolati adatok: 

Rutger Kerstiens
Vállalati kommunikációs részleg

Telefon: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com