DAF_NGD_XGplus_nameplate_wide

Power-to-Liquid

A CO₂-kibocsátás akár 100%-os csökkenése

 

A távolabbi jövőt tekintve több olyan üzemanyag is várható, amelyek amellett, hogy a kitermeléstől az elégésig 100%-ban CO2 -semleges utat kínálnak, tökéletesen alkalmasak lesznek a belső égésű motorok meghajtására. Erre remek példák az úgynevezett megújuló „power-to-liquid üzemanyagok”, azaz e-üzemanyagok, amelyeknél a hidrogént a szél- és napenergiából nyert környezetbarát villamosenergiát használó elektrolízissel állítják elő.

 
 

A CO2 gyűjtése

Ezt a hidrogént újrahasznosított CO2 -vel kombinálva szintetikus üzemanyagot állítanak elő. A CO2 felfogására és tárolására kifejlesztett szűrők központi szerepet töltenek be a „Power-to-Liquid” üzemanyagok elvében. Az égés során felszabaduló CO2 összegyűjtése és hidrogénnel való egyesítése teszi teljessé a ciklust. Valójában a kipufogót elhagyó CO2 -t új üzemanyag előállítására használják fel.

 

CO2-semlegesség

A jövőbeli „power-to-liquid” üzemanyagok a meglévő üzemanyag-elosztó hálózatokon keresztül érhetők el, és a modern belső égésű motorokban már használhatók. Ezeknek az üzemanyagoknak a használata teljesen CO2 -semleges, feltéve, hogy a hidrogént például nap-, víz- vagy szélenergia felhasználásával állítják elő. A „power-to-liquid” üzemanyagokra jelenleg a kis mértékű és magas költségű előállítás jellemző. Várhatóan ezek az üzemanyagok 2025 és 2030 között szélesebb körben is elérhetők lesznek.

 
 

To create e-fuels, hydrogen is generated via electrolysis, using green electricity captured from wind and solar energy. This hydrogen is combined with recycled CO2 to produce a synthetic fuel.

Power to liquid