Download
  • 2023. augusztus 17., csütörtök
 

Ezredes lett az új generáció

Alig egy évvel magyarországi piacra lépése után az új generációs DAF tehergépjárművekből is átadták az ezredik hazai példányt. A jubileumi teherautó a kókai Hosza Speed Kft. flottájába került.

 
CSB_7524
 

Már hét éve használ DAF tehergépjárműveket a nemzetközi áruszállítással foglalkozó cég. Korábban használt tehergépkocsikat vásároltak, de egy ilyen beszerzési kör kapcsán olyan kedvező ajánlatot kapott a vállalkozás az új tehergépjárművekre, hogy Homonnai György cégvezető végül azok beszerzése mellett döntött.

„Egyfajta hagyomány már nálunk, hogy az új járműveket első útjukon én avatom fel, tulajdonképpen hazahozom azokat. Ezt a már csak édesapám emléke miatt is teszem, hiszen az első beszerzés kapcsán ő még talán nálam is boldogabb és büszkébb volt” – emlékszik vissza a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi fuvarozással foglalkozó cégnél összeszokott csapat hajtja a járműveket, hiszen a sofőrök többsége 8-10 éve a Hosza Speed Kft. munkatársa. Ez nagy érték és a tulajdonos megítélése szerint a jó munkakörülmények mellett ez nagyban köszönhető a folyamatosan fejlődő flottának is. A DAF tehergépkocsikat szeretik a járművezetők hiszen már az előző generáció is kényelmes, megbízható és gazdaságos volt.

A fejlődés azonban több szempontból is óriási léptékűnek nevezhető az új generációs DAF színre lépésével. A jármű sokkal csendesebb, kényelmesebb, az extra hosszúságú XG fülkével tágasabb, praktikusabb. A tüzelőanyag-fogyasztás kapcsán is jelentős előrelépés az új generáció.
„Közel 150 000 kilométert futnak évente ezek a járművek a Hosza Speed Kft. flottájában és az adatok alapján közel 10 százalékos megtakarítást jelent az új generáció. Vagyis 27-28 liter helyett 24 litert fogyasztanak az új járművek 100 kilométerenként. Ez ráadásul számunkra egy jól mérhető adat, mert állandó partnereink és fuvarfeladataink vannak. Tíz darab negyven tonnás szerelvényünk és négy darab 26 tonnás fülke-alvázas teherautónk van. Könnyen kiszámolható, milyen megtakarítást jelent a cégnek mindez. A korábbi három esztendő helyett 4-5 évre számoltunk a most beszerzett járművekkel, ez idő alatt az előzetes kalkulációink szerint bőven kitermelik a magasabb beszerzési árukat is” – foglalta össze az átadáson Homonnai György az eddigi tapasztalataikat.

A cég kapcsolattartója Boda Gábor, a Hungarotruck Kft. értékesítője az együttműködés kezdeti szakaszától segíti a közös munkát. Elmondása szerint az ügyfelek többségéhez hasonlóan a Hosza Speed Kft. esetében is jó alapokra építkeztek. „A korábbi generációk komoly pozíciót vívtak ki a DAF márkának a piacon, amelyet a magyarországi hálózat kedvező finanszírozási és szervizszolgáltatásokkal, csomagokkal egészített ki. Nincs ez másként most sem, javítási és karbantartási ajánlatunk ma is piacvezető, az állásidő lerövidítésére pedig Európa szerte egyedülálló opciókat biztosít a DAF.”

A Hosza Speed Kft. esetében a járművek specifikálására is kiemelt figyelmet fordítottak. A német, holland, belga, francia és spanyol viszonylatban dolgozó járművekhez bőven elegendő a 480 lóerős erőforrás, ezért döntöttek e mellett a szakemberek. Mindegyik jármű jól felszerelt, többek között integrált álló helyzeti klímaberendezés, holttérfigyelő kamera és – amennyiben a járművezető partner benne – teljes kamerarendszer is segíti a munkát. Érdekességképp meg kell említeni, hogy az 1000. járműre pont nem került teljes kamerarendszer. Ennek miértjéről kérdeztük a jármű sofőrjét, aki nem esetleges rossz tapasztalatok miatt választotta a tükröket, hanem egyszerűen azért, mert nem próbálta még az új rendszert. A cég azonban nem erőltet a munkatársaira semmit, így aki kéri, annak maradnak a hagyományos tükrök. Ez várhatóan így lesz a jövő évi beszerzések során is, amikor a még meglévő XF-ek helyett is megérkeznek az új XG vontatók.

A fuvarozó cég Kókai telephelyén ünnepélyes keretek között augusztus 10-én adtuk át a Hosza Speed Kft. munkatársainak az új generációs DAF tehergépkocsik ezredik hazai példányát. Az átadáson ott volt Gavallér Péter, a DAF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Kiss Attila, a DAF magyarországi értékesítési vezetője is. A gyártó képviselői egy igazi különlegességet is ajándékoztak a Hosza Speed Kft. tulajdonosának. Készült ugyanis egy egyedi, 1:50 méretarányú szerelvény, amit a cég színeire fényeztek és dekoráltak. Ez a Hosza Speed flottájának 15. szerelvénye, de az már most biztos, hogy ez teszi majd meg a következő öt évben a legkevesebb kilométert a cégnél található DAF XG modellek közül.