DAF-announces-new-DAF-XB-city-distribution-truck-2023078a-hh

A DAF bemutatja az új generációs DAF XB városi áruterítő tehergépkocsikat

A legkorszerűbb elektromos hajtásláncok bizonyítják a DAF vezető szerepét a környezetvédelem terén

 
Download
 • 2023. augusztus 23., szerda
 • Eindhoven
 • DAF Trucks N.V.
 

A DAF bemutatja az új generációs DAF XB tehergépkocsikat, amelyek teljes körű kínálatot nyújtanak az áruterítő járművek terén a 7,5–19 tonnás kategóriában.Az új modellsorozat akkumulátoros elektromos járművek átfogó választékát is magába foglalja, így támogatva a szállítmányozási vállalatokat a zéró károsanyag-kibocsátásra való áttérésben. Az új DAF XB a lehető legalacsonyabb környezeti lábnyomot ötvözi a kategóriaelső hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel.

 
 • Az új DAF XB sorozat új mércét állít fel a városi és regionális áruterítés terén 
  - Mindig testre szabott megoldás a 7,5–19 tonnás kategóriában
  -  A legalacsonyabb környezeti lábnyom, kategóriaelső hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel ötvözve.
 • Nulla károsanyag-kibocsátású városi áruterítés
  12, 16 és 19 tonnás verzió
  Több mint 350 km-es hatótáv
  Az akkumulátor feltöltése 20-ról 80%-ra mindössze 40–70 perc alatt
  Ügyfélközpontú értékesítési támogatás, tervezési tanácsadás, képzés és PACCAR töltők
 • Erőteljes és hatékony PACCAR PX-5 és PX-7 motorok 
  124 kW (170 LE) – 227 kW (310 LE) teljesítménytartományban. 
  - Csúcsnyomaték alacsony motorfordulatszámokon a fordulatszám-csökkentés és a kategóriaelső üzemanyag-hatékonyság érdekében
  8 sebességes, teljesen automata PowerLine sebességváltó
  Készen áll a HVO-ra (akár 90%-os CO2-kibocsátás-csökkentés „well-to-wheel”, azaz kitermeléstől az üzemanyagtartályig)
 • Új szabvány a biztonság terén
  ADAS rendszerek teljes készlete
  Kiemelkedő közvetlen látótér
 • Új szabvány a járművezetői kényelem terén
  Kiváló minőségű Day, Extended Day és Sleeper Cab fülkék 
  Rendkívül könnyű beszállás
  Új, testre szabható digitális kijelző
  Kategóriaelső manőverezhetőség
 • Új DAF XBC építőipari alkalmazásokhoz
  Nagy, 255 milliméteres hasmagasság
  Kiváló, 25 fokos terepszög
 

 

Az áruterítő, távolsági és szakipari alkalmazásokhoz tervezett teljesen új generációs XD, XF, XG és XG + tehergépkocsik teljes körű sorozatával a DAF új mércét állított fel a hatékonyság és a károsanyag-kibocsátás, a biztonság és a járművezető kényelme terén az elmúlt 18 hónapban. Az új generációs XB – beleértve az XBC építőipari tehergépkocsit is – teljessé teszi a DAF átfogó, többszörösen díjnyertes termékkínálatát.

Nulla károsanyag-kibocsátású városi áruterítés

A DAF volt az első európai tehergépkocsi-gyártó, amely akkumulátoros elektromos tehergépkocsikat kínált a piacon, és tovább erősítette a környezetvédelem terén betöltött vezető szerepét az új generációs XD és XF Electric modellekkel.

Most a DAF tovább bővíti „nulla károsanyag-kibocsátású” termékkínálatát az új DAF XB Electric járművel, amely tökéletesen alkalmas a fenntartható városi és regionális áruterítésre. A 16 és 19 tonnás változatok mellett egy 12 tonnás változat is kapható 17,5”-os kerekekkel és egylépcsős fülkefellépővel. A tengelytávok 4,2 métertől kezdődnek.

Az XB Electric e-motorja 120 vagy 190 kW névleges teljesítményt biztosít a specifikációtól függően, valamint 950, illetve 1850 Nm névleges nyomatékot (2600 és 3500 Nm csúcsnyomatékkal). A lehető legalacsonyabb környezeti hatás és a legnagyobb tartósság érdekében a DAF kobalt- és magnéziummentes lítium-vasfoszfátot (LFP) alkalmaz a nagy energiasűrűségű akkumulátorcsomagokban, amelyek bruttó energiatartalma 141–282 kWh. Ezek lehetővé teszik az XB Electric számára az akár 350 km-nél is nagyobb hatótávot rendkívül csöndes működés és „nulla károsanyag-kibocsátás” mellett, amely több mint elegendő a városi áruterítéssel foglalkozók igényeinek kielégítéséhez.

Gyors és lassú töltés

Az új DAF XB Electric speciális funkciója a „kombinált töltőrendszer”. Ez lehetővé teszi a tehergépkocsi normál elektromos hálózaton keresztüli feltöltését, és ideális, ha a tehergépkocsi a nap végén visszatér a bázisra. Az akkumulátorok (650V DC, 150 kW) 20%-ról 80%-ra való gyorstöltése a specifikációtól függően mindössze 40–70 percet vesz igénybe.

Annak érdekében, hogy optimális támogatást nyújtson ügyfeleinek a nulla károsanyag-kibocsátású közúti szállításra való áttérés során, a DAF átfogó kínálata a töltési megoldások széles választékát nyújtja útvonaltervezési és töltési tanácsokkal kiegészítve, valamint célzott képzést a járművezetők számára, hogy a lehető legjobban ki tudják használni a járművükben rejlő lehetőségeket.

Rendkívül hatékony PACCAR motorok

Az innovatív, teljesen akkumulátoros elektromos hajtáslánc mellett az új DAF XB 4,5 literes, 4 hengeres PACCAR PX-5 és 6,7 literes, 6 hengeres PACCAR PX-7 motorral is kapható, 124 kW (170 LE) és 227 kW (310 LE) közötti teljesítménnyel. Mindkét modern és nagy teljesítményű motor csúcsnyomatékot fejt ki alacsony motorfordulatszámon, támogatva a fordulatszám-csökkentést és a kategóriaelső üzemanyag-hatékonyságot.

 

PACCAR PX-5

124 kW (170 LE)

700 Nm

1100–1700 ford/perc fordulatszámon

 

139 kW (190 LE)

750 Nm

1200–1700 ford/perc fordulatszámon

 

153 kW (210 LE)

800 Nm

1300–1700 ford/perc fordulatszámon

PACCAR PX-7

167 kW (230 LE)

900 Nm

900–1800 ford/perc fordulatszámon

 

189 kW (260 LE)

1000 Nm

1000–1700 ford/perc fordulatszámon

 

212 kW (290 LE)

1100 Nm

1100–1600 ford/perc fordulatszámon

 

227 kW (310 LE)

1200 Nm

1200–1500 ford/perc fordulatszámon

A PACCAR PX-5 és PX-7 motorok készen állnak a HVO alkalmazására, akár 90%-kal csökkentve a CO2-kibocsátást („well-to-wheel”, azaz kitermeléstől az üzemanyagtartályig).

PowerLine automata sebességváltók

A PX-5 és PX-7 motorral szerelt DAF XB 8 sebességes, teljesen automata PowerLine sebességváltóval kapható, amely optimális fokozatelosztást és fokozatokat kínál. A nyomaték megszakítása nélküli erőátvitel sima váltásokat és gyors gázreakciót tesz lehetővé, ami kiváló kényelmet és vezethetőséget eredményez. Emellett az új sebességváltó kiváló manőverezhetőséget biztosít alacsony sebességnél is, amelyet a fékpedál felengedése után aktiválódó urge-to-move funkció tesz lehetővé.

A DAF XB sorozat 6 és 9 fokozatú kézi sebességváltókkal is kapható, a speciális alkalmazásokhoz pedig teljesen automata Allison sebességváltók rendelhetők.

Felépítményező-barát kialakítás

A kategóriaelső járműhatékonyság az akár 6,9 méteres tengelytávok és a több mint 9 méter felépítményt lehetővé tevő alvázhosszak széles kínálatában is megjelenik. Ez biztosítja az adott feladathoz legjobban illő járműkonfigurációt. Az alacsony menetkész tömeg lehetővé teszi a legmagasabb rakománysúlyt az optimális kilométerenkénti haszon érdekében. Emellett az XB sorozat alvázán új rácsmintázat található, ami a kiemelten felépítményező-barát kialakítást eredményez. Újdonság az előre meghatározott alváz-elrendezések bevezetése áthelyezett üzemanyagtartályokkal, kipufogórendszerekkel, akkumulátorokkal és légtartályokkal, amelyeket kifejezetten az úttakarítók és billenőplatós tehergépkocsik számára terveztek.

Új szabvány a biztonság terén

Az új DAF XB áruterítő tehergépkocsihoz elérhető egy a kategóriaelső biztonságot és vezetői kényelmet szolgáló, korszerű vezetéstámogató rendszereket tartalmazó csomag.

Az AEBS rendszer (fejlett vészfékezési rendszer) radarral és kamerával is fel van szerelve, és jelzi a jármű előtt lévő veszélyeztetett úthasználókat (Drive-off Assist). Az eseményadat-rögzítő képeket és adatokat rögzít, amikor az AEBS-fék figyelmeztetés aktiválódik, a DAF Turn Assist pedig figyelmeztetést küld, ha kerékpáros kerül a jármű holtterébe. Az új DAF Drowsiness Detection figyeli a járművezető éberségét, és figyelmezteti, ha szükség van egy kis pihenésre.

Ezenfelül minden XB rendelkezik Speed Limit Recognition funkcióval, amely tájékoztatja a vezetőt az aktuális sebességkorlátozásokról, a passzív sávváltási segéd pedig a veszélyes manőverek elkerülését segíti elő, figyelmeztetve az esetleg nem szándékos sávváltásokra.

Az alacsonyan pozicionált fülke, a nagy szélvédő és oldalablakok, valamint az ablakok alacsony vonalvezetése kiváló közvetlen kilátást biztosítanak. Opcióként elérhető a járdára néző ablak is, amely zavartalan kilátást biztosít a többi úthasználóra a váltósofőr oldalán. Az új tükrök karcsú kialakítása a közvetlen és a közvetett kilátás tökéletes kombinációját biztosítja.

Új szabvány a vezetői kényelem terén

Az XB sorozattal a DAF ismét alátámasztja kiváló hírnevét a járművezetők körében is népszerű tehergépkocsik gyártása terén. A kényelmes Day, Extended Day és Sleeper Cab fülkék tökéletes elrendezésű fellépőkkel, szélesre tárható ajtókkal és alacsony pozíciójukkal teszik rendkívül könnyűvé a beszállást. A kényelmes ülések ugyanazzal a puha szövésű kárpitozással rendelkeznek, mint a DAF XD, XF, XG és XG+ tehergépkocsik, amelyekkel közös még az új generációs XB modellnél az illesztések és felületkezelések kiváló minősége, az új kormánykerék és a műszerfalon elhelyezett szembetűnő, 12 colos digitális kijelző. Ezen egy pillantással felmérhető a járművel kapcsolatos összes információ, és a járművezető igényei szerint konfigurálható.

Ráadásul az új XB-t öröm vezetni. A tágas, mégis kompakt fülkekialakításnak, az egyedülálló manőverezhetőségnek és a kis fordulókörnek köszönhetően a DAF új áruterítő tehergépkocsija rendkívül mozgékony, ami nagyon fontos a sűrű városi forgalomban.

XBC építőipari alkalmazásokhoz

Az XB sorozat közúti alkalmazásokra szánt modelljei mellett, a DAF bemutatja az XBC sorozatot is, amely kiválóan teljesít a nehezen manőverezhető területeken is, például az építőipari szegmensben. Az XBC 19 tonnás alvázzal rendelkezik, és nagy, 255 milliméteres hasmagasság, 25 fokos terepszög, a motortér védelmére szolgáló acél első hűtőlemez és masszív, lávaszürke acél lökhárító jellemzi.

Az új DAF XB-sorozat – amelynek gyártása 2023 negyedik negyedévében kezdődik –, a kategóriaelső áruterítő tehergépkocsik új sorozatát képviseli, személyre szabott megoldást kínálva minden városi és regionális alkalmazáshoz. A termékcsalád ultramodern, „nulla károsanyag-kibocsátású” elektromos hajtáslánccal van szerelve, bizonyítva a DAF vezető szerepét a környezetvédelem terén. A hatékonyság, a biztonság és a járművezető kényelme szempontjából új mércét állító DAF XB-sorozat készen áll, hogy hozzájáruljon az élhető városok kialakításához.

 

 

DAF XB Electric

Új generációs DAF XB Electric

 Tökéletesen alkalmas a fenntartható, zéró károsanyag-kibocsátású belvárosi és regionális áruterítésre

New Generation DAF XB

Új generációs DAF XB

Fedezze fel az új generációs DAF XB-t, a városi használatra tervezett tehergépkocsit.

 
 
 

Press Contacts

Are you a journalist and do you have a question? Please contact: 

Rutger Kerstiens
Corporate Communications Department

Tel: +31 (0)40 214 2874 
E-mail:  rutger.kerstiens@daftrucks.com

 

For general questions about DAF, please use:

Tel: +31 (0)40 214 9111 
E-mail:  info@daftrucks.com

Rutger Kerstiens