Download
  • 2022. szeptember 12., hétfő
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

A DAF megkezdte a teljesen elektromos LF Electric tehergépkocsik leszállítását

A Nabuurs logisztikai szolgáltató LF Electric járművekkel kezdi meg az áruszállítást az AB InBev sörgyár vendéglátó egységeibe.

A DAF Trucks elindította zéró károsanyag-kibocsátású LF Electric áruterítő tehergépkocsijainak szállítását, amelyeket városi környezetben fognak használni. Az első DAF LF Electric járművet a holland logisztikai szolgáltató, a Nabuurs szerezte be, amely a tehergépkocsival a groningeni AB InBev sörgyár vendéglátóegységeinek fog szállítani.

 
DAF-starts-delivery-of-fully-electric-LF-Electric-01
 

2018-ban a DAF volt az első európai tehergépkocsigyártó, amely piacra dobott egy teljesen elektromos tehergépkocsit: a CF Electric típust. A CF Electric körülbelül 200 kilométer teljesen elektromos hatótávval rendelkezik. Hatékony tervezéssel és az akkumulátorok átgondolt töltésével az ügyfelek naponta akár 500 teljesen elektromos kilométert is megtehetnek tehergépkocsijukkal.

LF Electric áruterítéshez 

Míg a CF Electric típust inkább áruházak regionális ellátására és hulladékgyűjtésre tervezték, az LF Electric kompakt méretei miatt alkalmasabb áruterítő feladatokra. Az LF Electric 19 tonnás tehergépkocsi-alvázként rendelhető (5,30 vagy 5,85 méteres tengelytávval), akár 11 700 kg szállítási kapacitással.

Napi egyszeri töltés

A zéró károsanyag-kibocsátású tehergépkocsi egy 260 kW-os (370 kW csúcskapacitású) elektromotorral rendelkezik, melyet egy 282 kWh (tényleges 252 kWh) teljesítményű kobalt- és magnéziummentes lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátor lát el elektromos energiával. Az LF Electric így akár 280 kilométer hatótávra is képes, ami bőven elég ahhoz, hogy meg tudja tenni a belvárosi áruterítésre jellemző napi útvonalakat. 

Lassú és gyors töltés

A DAF LF Electric egyik különlegessége a kombinált töltőrendszer. Lassú töltéssel (400 V AC, 22 kW, 3 fázis) az akkumulátorcsomag 20%-ról 80%-ra 6,5 óra alatt tölthető fel. A teljes feltöltés (0%-ról 100%-ra) 12 órát vesz igénybe. Gyorstöltésre (650 V DC, 150 kW) is van lehetőség. Ekkor az akkumulátorokat 20%-ról 80%-ra mindössze 60 perc alatt, nulláról 100%-ra pedig 2 óra alatt lehet feltölteni.

Nabuurs

Az 1962-ben alapított Nabuurs vállalat az kiskereskedelmi üzletek, áruházak és a vendéglátóipar áruellátására specializálódott. A Haps városban működő Nabuursnak 20 telephelye van Hollandia különböző részein, integrált logisztikai megoldásokat kínálnak ügyfeleiknek. A családi tulajdonban lévő vállalat flottája 350 tehergépkocsiból áll, és a Nabuurs körülbelül 1 000 munkavállalót foglalkoztat. 

Tapasztalatszerzés 

Dolf Hubertus, a Nabuurs logisztikai szolgáltató flottamenedzsere elmondta, hogy az LF Electric beszerzése két célt szolgál. „Groningen város önkormányzata szeretné felgyorsítani a zéró károsanyag-kibocsátású városi logisztika bevezetésének folyamatát, és a DAF LF Electric pontosan megfelel ennek a törekvésnek. Ugyanakkor vállalatként mi is szívesen szereznénk tapasztalatot az elektromos tehergépkocsik üzemeltetésével kapcsolatban. Többek között például arra vonatkozóan, hogyan befolyásolják a fuvarszervezést.”

Gyors és lassú töltés

Hubertus Úr szerint az, hogy az LF Electric gyors és lassú töltéssel is üzemeltethető, jelentős előny a Nabuurs számára. „Ez azt jelenti, hogy nem kell azonnal drága egyenáramú töltőberendezésekbe beruháznunk. A járművet ugyanis egy normál, 22 kW-os töltőre lehet csatlakoztatni a nap végén, és másnap reggel használatra kész.”

A Bud sör 100% megújuló elektromos árammal készül

Az első leszállított LF Electric tehergépkocsikat a Nabuurs az AB InBev sörgyár groningeni vendéglátóegységeinek áruellátására fogja használni. A sörgyár az LF Electric segítségével szeretné csökkenteni ellátási láncának CO2 -kibocsátását. Ralf Kox, az AB InBev logisztikai igazgatója így nyilatkozott: „Célunk az, hogy 2040-re elérjük globálisan a nettó zéró kibocsátást. A CO2 -kibocsátás csökkentése fontos mozgatórugónak számít a szállítási szektorban. A Bud sör már 100 százalékban megújuló elektromos áram felhasználásával készül, és immár teljesen elektromos üzemű kiszállítással jut a groningeni vendéglátóhelyekre.”

 

 
 
 

Press Contacts

Are you a journalist and do you have a question? Please contact: 

Rutger Kerstiens
Corporate Communications Department

Tel: +31 (0)40 214 2874 
E-mail:  rutger.kerstiens@daftrucks.com

 

For general questions about DAF, please use:

Tel: +31 (0)40 214 9111 
E-mail:  info@daftrucks.com

 
Rutger Kerstiens