DAF-strengthens-position-in-2020-01

A DAF 2020-ban megerősítette pozícióját

A második legnagyobb elért piaci részesedés a vállalat történetében

 
Download
  • 2021. február 10., szerda
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

A DAF Trucks 2020-ban megerősítette pozícióját a haszongépjárművek globális gyártójaként. Az európai nehéz-tehergépjárművek (16 tonna+) szegmensben a piaci részesedés 16,3%-ra nőtt, Tajvanon és Brazíliában bevezették a legújabb generációs tehergépkocsikat, valamint bejelentették a nulla károsanyag-kibocsátású CF Electric gyártását, ami jól mutatja a DAF környezetvédelemben betöltött vezető szerepét.

 

2020-ban a DAF 37 580 tehergépkocsit regisztrált a 230 400 járműből álló, nehéz-tehergépjárművek teljes európai piacán, ez pedig 16,3%-os (2019-ben 16,2%) piaci részesedést eredményezett, ami a második legjobb eredmény a vállalat történetében. A közép kategóriás tehergépkocsik európai piaca (6–16 tonna) összesen 41 400 jármű volt, a DAF piaci részesedése pedig 9,5% (2019-ben 9,7%) volt.

Piacvezető 6 Európai országban

A DAF továbbra is vezető szerepet tölt be a nehéz- tehergépjárművek piacán Hollandiában (31,8%), az Egyesült Királyságban (31,6%), Lengyelországban (23,7%), Magyarországon (27,9%) és Bulgáriában (25,4%). A holland tehergépkocsi-gyártó 2020-ban Portugáliában (21,8%) piacvezető szerephez is jutott. A DAF Európában vezető szerepet tölt be a vontatók terén, Európa két legnagyobb tehergépkocsi-piacán, Németországban és Franciaországban pedig az elsőszámú import márka. A nehézkategóriájú tehergépkocsi alvázak szegmensében a piaci részesedés 11,5%-ra nőtt.

12 éve piacvezető Magyarországon 

A DAF Magyarországon 2020-ban is megőrizte piacvezető pozícióját, immáron 12 éve folyamatos DAF tehergépkocsiból vásárolnak a legtöbbet a felhasználók. A piaci részesedés 2019-hez képest közel 4%-al növekedett, így minden 4. értékesített új tehergépkocsi DAF márkájú.

Európán kívüli értékesítés

Tavaly a DAF 5880 tehergépkocsit értékesített az EU-n kívül, és bemutatta legújabb generációs járműveit Tajvanon (Euro 6), Brazíliában (Euro 5), valamint a Közel-Keleten és Afrikában (Euro 3 és 5). A tízezredik helyben összeszerelt tehergépkocsit Tajvanon adták át, ahol a DAF az Európai gyártók között vezető szerepet tölt be a nehézkategóriájú tehergépkocsik piacán. A DAF Izraelben és Fehéroroszországban is piacvezető.

2020-ban a DAF több mint 2000 PACCAR-motort értékesített vezető távolsági busz-, autóbusz- és speciális járműgyártóknak világszerte. 

„Újabb és újabb rekordok”

„2020-ban rekordszámú DAF MultiSupport javítási és karbantartási szerződést értékesítettünk, rekordszámú PACCAR Financial piaci részesedésre tettünk szert, és rekordszámú használt DAF-tehergépkocsit szállítottunk le új tulajdonosaiknak” – számolt be Richard Zink, az igazgatótanács marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Célunk, hogy tovább erősítsük vezető pozíciónkat, ezért márkakereskedőinkkel együttműködve azon dolgozunk, hogy stratégiailag tovább bővítsük a már így is több mint 1100 professzionális márkakereskedőből és szervizpontból álló hálózatunkat. Tavaly például független márkakereskedőink összesen 45 új márkakereskedést nyitottak Európában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában.”

Környezetvédelmi vezető pozíció

A belső égésű motorok technológiájának folyamatos fejlesztése mellett a DAF az akkumulátoros és a hibrid elektromos erőátviteli rendszerek legújabb technológiáiba fektet be, támogatva a városi forgalom alacsonyabb CO2-kibocsátását és a levegő jobb minőségét. A DAF ügyfelei élvezték a CF Hybrid tehergépkocsi előnyeit, amely a városi közlekedés során nulla károsanyag-kibocsátású akkumulátortechnológiát, regionális útvonalakon pedig tiszta dízelmotort alkalmaz. A DAF bejelentette az új CF Electric tehergépkocsi gyártását, amely 200 kilométeres elektromos hatótávolságot kínál, valamint nemrég mutatta be az LF Electric járművet 280 kilométeres nulla károsanyag-kibocsátású hatótávval.

Készen a további növekedésre

2020-ban a DAF több mint 37 600 db CF és XF sorozatú tehergépkocsit, valamint közel 9 000 db LF típusú járművet gyártott. „Az európai tehergépkocsi-kereslet az év második felében az európai gazdasággal együtt tovább nőtt” – mondta Harry Wolters, DAF Trucks Elnöke. „A becslések szerint 2021-ben a tehergépkocsik Európai piaca továbbra is javulni fog, és eléri a 250 000–280 000 tehergépkocsi gyártását. Készen állunk a további növekedésre azáltal, hogy ügyfeleink számára prémium minőséget, kivételes üzemanyag-hatékonyságot és kiemelkedő járművezetői kényelmet nyújtunk.”

 
 

Sajtókapcsolat

Ön újságíró? Keressen bennünket a vállalatunkkal, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal, illetve bármilyen egyéb témával kapcsolatos bővebb tudnivalókért.

Rutger Kerstiens
Vállalati kommunikációs részleg

Telefon: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com

Rutger Kerstiens