DAF in 2019

Kiváló teljesítményt nyújtott a DAF 2019-ben

A második legnagyobb piaci részesedés a vállalat történetében

 
Download
  • 2020. február 11., kedd
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

2019 jó év volt a DAF Trucks számára. 16,2%-os piaci részesedésével a nehézgépjármű (16 tonnánál nehezebb) szegmensben a DAF egyike Európa három legnagyobb tehergépkocsi-gyártójának. A DAF részesedése a könnyű gépjárművek szegmensében 9,0%-ról 9,7%-ra nőtt. „Első osztályú tehergépkocsijaink és szolgáltatásaink kiváló márkakereskedői hálózatunkkal ötvözve szilárd pozíciót biztosítanak számunkra a további növekedéshez” – nyilatkozta Harry Wolters, a DAF Trucks elnöke.

 

2019-ben a 16 tonnát meghaladó tehergépkocsik európai piaca elérte az összesen 320 000 tehergépkocsit, körülbelül ugyanannyit, mint az előző évben. „A tavalyi évben erős volt az európai gazdaság, ami nagy keresletet eredményezett a szállítmányozásban, így az új tehergépkocsik területén is” – számolt be Harry Wolters. „A nehézgépjármű szegmensben elért 16,2%-os piaci részesedés a második legmagasabbnak számít a DAF történetében.”

Piacvezető hat európai országban

A DAF továbbra is piacvezető a nehézgépjármű szegmensben Hollandiában (31,8%), az Egyesült Királyságban (29,4%), Lengyelországban (22,0%) és Magyarországon (23,8%). A holland tehergépkocsi-gyártó 2019-ben Belgiumban és Luxemburgban (19,4%), valamint Bulgáriában (23,6%) is piacvezető szerephez jutott. Csehországban, Litvániában és Görögországban a DAF szerepelt az első helyen a nehézvontató szegmensben, Franciaországban pedig, Európa második legnagyobb tehergépkocsi-piacán, a DAF volt a legnépszerűbb importált vontatómárka.

Jelentősen nagyobb piaci részesedés a 6–16 tonnás szegmensben

A közepes igénybevételre szánt tehergépkocsik európai piaca (6–16 tonna) a korábbi 51 900 egységről több mint 53 600-ra nőtt. A DAF piaci részesedése 9,7%-ra nőtt (2018: 9,0%). A DAF piacvezető az Egyesült Királyságban a közepes igénybevételű szegmensben (34,8%), Írországban pedig a legtöbbet értékesített európai márkának számít (19,1%).

További növekedés Európa határain túl

A DAF 7 900 tehergépkocsit értékesített Európa határain túl. A vállalat Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon mutatta be Euro 5 és Euro 6 tehergépkocsijainak új generációját. Tajvanon a DAF továbbra is piacvezető az európai márkák között a nehézgépjármű szegmensben. Dél-Afrikában több mint 20%-kal nőtt az értékesítés, az ausztráliai Bayswaterben pedig a PACCAR anyavállalat gyárában megkezdődött a sokoldalú DAF CF gyártása. A DAF ezen kívül több mint 3 000 PACCAR motort értékesített vezető busz- és speciális járműgyártóknak világszerte.

„Újabb és újabb rekordok”

„2019-ben rekordszámú DAF MultiSupport javítási és karbantartási szerződést értékesítettünk, rekordszámú ügyfelet láttunk el DAF Connect online flottakezelő rendszerrel, és rekordszámú használt DAF-tehergépkocsit szállítottunk le új tulajdonosaiknak” – számolt be Richard Zink, az igazgatótanács marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Természetesen ambícióban sincs hiány nálunk, ezért márkakereskedőinkkel együttműködve azon dolgozunk, hogy stratégiailag tovább bővítsük a már így is több mint 1 100 professzionális márkakereskedőből és szervizpontból álló hálózatunkat. Tavaly például megnyitottuk saját márkakereskedésünket Párizs északi részén, független márkakereskedőink pedig összesen 50 új márkakereskedést nyitottak Európában, Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában.”

Készen a további növekedésre

2019-ben a DAF 52 746 CF és XF sorozatú tehergépkocsit, valamint 11 344 LF sorozatú járművet gyártott. „Az európai tehergépkocsi-kereslet az európai gazdasági növekedés miatt továbbra is erős” – tette hozzá Harry Wolters. „Várakozásaink szerint a 2020-as esztendő is jó év lesz az európai haszonjármű-piac számára, bár 2019-nél valamivel kevesebb, 260 000 – 290 000 tehergépkocsival számolunk. Természetesen készen állunk a további növekedésre is fantasztikus tehergépkocsijaink piaci értékei, megbízhatósága, alacsony üzemeltetési költségei és rendkívüli járművezetői kényelme terén. Vontatóink és haszonjárműveink átfogó választéka minden szállítási igény esetén testre szabott megoldásokat kínál.”

 
 
 

 

Sajtókapcsolati adatok: 

Rutger Kerstiens
Vállalati kommunikációs részleg

Telefon: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com