DAF CF Electric

A DAF CF Electric már 150 000 kilométert tett meg elektromos meghajtással

 
Download
  • 2020. január 9., csütörtök
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

150 000 kilométer elektromos meghajtással – majdnem négyszer a Föld körül. Az eddigi alkalmazás egyúttal széles körű tapasztalatot is jelent, amelyre a DAF a CF Electric tehergépkocsi több ügyfélnél való felhasználása során tett szert. A VDL elektromos meghajtástechnológiával felszerelt, korszerű járműveket az ügyfelek naponta használják például élelmiszerek és konténerek szállítására.

 

A DAF CF Electric tehergépkocsit júniusban a Green Truck Logistics Solution 2019 díjjal, vagyis a környezetbarát tehergépkocsiknak járó 2019-es díjjal tüntették ki, amelyet az európai logisztika területén bevezetett innovatív és fenntartható új technológiák képviselőinek adományoznak. Egyre több város tervezi, hogy a közeljövőben csak kibocsátásmentes és szinte teljesen csendes járműveket engedjen be a városközpontba. A DAF CF Electric típust pontosan az ilyen igényekre válaszul fejlesztettük ki.

Korlátozott számú értékesítés

Egy évvel ezelőtt került sor az első CF Electric átadására, és az elmúlt időszakban a DAF a hat teljesen elektromos tehergépkocsival sok tapasztalatot szerzett. Ez többek között egy olyan típusváltozatot eredményezett, amelyet a cégen belül csak a Phase 2 névvel illetnek, ez a jármű új generációs szoftverekkel és új műszerfallal rendelkezik.

„Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a CF Electric típust már elkezdhetjük kis számban értékesíteni” – vélekedett Richard Zink, az igazgatótanács marketingért és értékesítésért felelős tagja. „Évente pár tucat ilyen járművet tervezünk eladni. A kiváló minőség biztosítása érdekében folyamatos felügyelet mellett indítjuk el a termelést. Ezzel párhuzamosan lépésről lépésre felépíthetjük szolgáltatáshálózatunkat. A CF Electric vontató már kapható Hollandiában, Belgiumban és Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában. A helyi akkumulátortöltő infrastruktúrától és a vevőszolgálati lehetőségektől függően Európa más részein történő értékesítést is tervezünk.”

Esettanulmány

A CF Electric használata segített az ügyfeleknek az elektromos meghajtású tehergépkocsik alkalmazási területének pontos meghatározásában, és megtapasztalhatták, hogy mit nyújtanak az ilyen járművek a mindennapi használat során. Az első hetekben ugyan a CF Electric 100 km-es hatósugarát csak korlátozott mértékben használták ki, bizonyos szállítmányozók azonban már napi 250 km-nél tartanak. „A titok nyitja az utak okos és előrelátó megtervezése.” – fűzi hozzá Richard Zink. „Az akkumulátorok gyors töltésének képessége – a megfelelő készülékkel alig több mint 30 perc alatt teljesen feltöltött állapot érhető el – azt jelenti, hogy szükség esetén a hatótávolság gyorsan növelhető.

A hét 7 napján, napi 18 órában

A DAF ügyfelei, a holland Jumbo, a Simon Loos és a Tinie Manders Transport, illetve a német Rhenus Group egyaránt használnak flottáikban CF Electric tehergépkocsikat. A Tinie Mandersnél is intenzíven használják az elektromos tehergépkocsit. A vontató már több mint 30000 kilométert megtett, és a hét hat napján reggel hattól éjfélig rója az utakat. A legtöbb rövid út az eindhoveni régióban fordul elő.

„A CF Electric ugyanolyan megbízható, mint bármely más DAF-tehergépkocsi” – mondja Eveline Manders, a Tinie Manders Transport társigazgatója. „Az elektromos tehergépkocsival megtett utak tervezése és a járművek vezetése más gondolkodásmódot igényel. Azt kell elérni, hogy az útvonal illeszkedjen a tehergépkocsihoz, nem pedig fordítva. A tehergépkocsi optimális használata érdekében fontos, hogy a be- és kirakodás során feltöltsék a tehergépkocsi akkumulátorait. Ha ezt a két dolgot figyelembe veszik, az elektromos tehergépkocsi a városi áruterítés kiváló alternatívája lehet.”

A közelmúltban a DAF és a VDL Groep bejelentette, hogy négy teljesen elektromos, háromtengelyű CF Electric hulladékgyűjtő tehergépkocsit jelentetnek meg a városokban fellelhető visszamaradt termékek kibocsátásmentes összegyűjtéséhez.

A DAF CF Electric sorozat

A DAF CF Electric egy teljesen elektromos 4x2 kerékképletű vontató, amelyet városban, egy- vagy kéttengelyes pótkocsival, és legfeljebb 37 tonna megengedett össztömegig használhatnak. A tehergépkocsi a DAF CF járműre („A 2018-as év nemzetközi tehergépkocsija”) épül, és a VDL E-Power technológiája révén elektromos hajtásrendszerű. Az intelligens hajtáslánc központi alkotóeleme egy 210 kW-os elektromos motor, amely egy jelenleg 170 kWh-os maximális kapacitású lítiumion-akkumulátorcsomagtól nyeri az energiát. A CF Electric mintegy 100 kilométer hatótávot kínál, ami alkalmassá teszi nagy térfogatú szállításra a városi áruterítési piacon.

DAF CF Electric — Műszaki adatok

Vontató súlya                                                     9700 kg
Elektromos motor                                              210 kW
Nyomaték                                                          2000 Nm
Akkumulátorkapacitás                                      170 kWh
Teljesen feltöltött jármű hatótávja                     kb. 100 km
Gyorstöltésű akkumulátorok                             35 perc (300kW-on)


 

 

 

Sajtókapcsolati adatok: 

Rutger Kerstiens
Vállalati kommunikációs részleg

Telefon: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com