A DPF cseréje


A gondosan karbantartott DPF segít DAF járműve optimális állapotának megőrzésében.

 Euro 6 DPF

Amikor egy DAF Euro 6 tehergépkocsi kormányánál ül, egy olyan kiváló minőségű járművet vezethet, amelyet csak hosszú időközönként kell elvinni a márkaszervizbe. Tudta azonban azt, hogy ehhez elengedhetetlenül szükséges a dízel részecskeszűrő (DPF) megfelelő karbantartása?

Az utóbbi évtizedekben egyre szigorúbbá váltak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabványok, és egy erősödtek tehergépkocsik motorjaira érvényes légszennyezési korlátozások. A DPF megszűri a kipufogórendszer által létrehozott kipufogógázokat, és felfogja a koromrészecskéket. 

A DPF-et idővel eltömítik a koromrészecskék. A regenerációs folyamat átalakítja a kormot hamuvá, ami újra helyet szabadít fel a szűrőben, a hamu pedig a DPF-ben tárolódik. Minél nagyobb mennyiségű korom és hamu halmozódik fel a DPF-ben, annál több üzemanyagra van szükség a regenerálás végrehajtásához, és annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesítménycsökkenés tapasztalható. 

El lehet végezni saját kezűleg a regenerálást? 

A műszerfalon négy szintű figyelmeztetés látható. Az első három szint esetében saját kezűleg is elvégezheti a regenerálási folyamatot egy gomb megnyomásával a műszerfalon. A negyedik, és egyben utolsó figyelmeztetés azt jelzi, hogy a DAF jármű motorja maximális teljesítményének mindössze 50 százalékát teljesíti. Ha ez bekövetkezik, ajánlott azonnal a DAF-márkakereskedőhöz fordulni.

Hogyan segíthet a DAF-márkakereskedő?

DPF-szerviz során a DPF-szűrőt egy korábban helyreállított DPF-re cserélik. Ez azt jelenti, hogy Önnek nem kell várnia, hanem rögtön folytathatja az útját. Minden egyes szűrőt alaposan kitisztítanak, és ellenőrzik bennük az esetleges eltömődéseket. Egy sor mérés elvégzésével bizonyosodnak meg arról, hogy minden csatorna mentes a koromtól és a hamutól. A márkakereskedő ezután megállapítja, hogy a DPF alkalmas-e funkciójának betöltésére a kipufogórendszerben. Ha a DPF megfelel a követelményeknek, ugyanolyan jónak tekinthető, mint az új, és újra felhasználható egy teljesen új szervizperiódusra.

A DPF tisztítása 

A DPF-szűrőket a használattól függően körülbelül 500 000 kilométerenként kell cserélni. Mindig figyeljen oda a műszerfalon megjelenő figyelmeztetésekre. Ha egyre gyakrabban láthatók figyelmeztető jelzések, forduljon a DAF-márkakereskedőhöz.

 

Kérdése van?

Kérdése van a DPF-szűrővel vagy DAF tehergépkocsija más alkatrészeivel kapcsolatban? DAF-márkakereskedője mindig örömmel áll rendelkezésére.