Egy gyümölcsöző partneri kapcsolat


 

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Ferro-Sped 2000 Kft. mindössze egy évvel ezelőtt szerezte be első DAF-félpótkocsiját. Ennek ellenére 125 járműszerelvényből álló flottájának majdnem fele már a holland gyártó emblémáját viseli. Az átfogó szerviztámogatásnak, az alkatrészek kiváló elérhetőségének és az ügyfélközpontú vevőszolgálatnak köszönhetően a dabasi székhelyű vállalat mindeközben márkakereskedőjével rendkívül szoros partneri-márkakereskedői kapcsolatot alakított ki. 

 

A jelenleg második generációs vállalkozásként működő Ferro-Sped 2000 Kft. sikeréhez a vállalat ügyvezető igazgatója, Suhajda Tamás jelentős mértékben hozzájárult. Édesapja és egyben nagyszerű mentora a fuvarozó üzletággal 1985-ben ismerkedett meg, kezdetben egy állami tulajdonú cég alkalmazottjaként. Hamarosan az acélszállítmányozási részlegre került, ahol alaposan megismerkedett az ágazattal. Az 1989-es politikai átmenetet követően magánvállalkozóként folytatta a munkát, és saját, használtan vett tehergépkocsiját vezette. A flotta az évek során egyre nagyobb lett: újabb és korszerűbb járművekkel bővült, később pedig már lízingelt új tehergépkocsikat használtak. A vállalat ezt követően, 1998-ban megvásárolta jelenlegi telephelyét, amely azóta folyamatosan terjeszkedik. Közben portfóliójuk az acélkereskedelemmel és az acélszerkezetek anyagainak gyártásával (pl. acélhálók és izzószálak) bővült. Ez vezetett a Ferro-Sped 2000 Kft. megalapításához, amely az ezredfordulóra már különálló közúti fuvarozóvállalattá vált. Suhajda Tamás édesapja jelenleg a családi tulajdonú vállalatcsoport acélkereskedelmi részlegéért felel.

A 2009-es gazdasági válság során a Ferro-Sped 2000 Kft. túlélésének biztosításán dolgoztak közösen, így a vállalat 2012-ben ismét növekedésnek indult. A belföldi acélszállítás mellett ebben az időszakban indították el a túlméretes termékek nemzetközi szállítmányozását is. Ennek megkönnyítése érdekében a flotta 50 kihúzható és alacsony alvázkeretű, bővíthető pótkocsival gazdagodott, amelyek akár 6 méter széles, 42 méter hosszú és akár 70 tonnás rakományok szállítását teszik lehetővé. A vállalat járműszerelvényei a túlméretes acélszerkezeteket elsősorban Németországba és Ausztriába szállítják, ahonnan azután túlméretes árucikkekkel, illetve kábeldobokkal, hegesztett dróthálókkal, vasbeton rudakkal, csempékkel és útburkoló kőlapokkal térnek vissza. A vállalkozás ezen kívül mezőgazdasági gépek nemzetközi szállítmányozásában is részt vesz.

A Ferro-Sped 2000 Kft. ma napi szinten 180, havi szinten pedig 3800 szállítmányozási feladatot lát el, amelyből 1000 feladat kiszervezésével szállítmányozó vállalatnak minősül. Fuvarozási tevékenységének 70%-a belföldi, 30%-a pedig nemzetközi jellegű. 100 000 négyzetkilométer alapterületű telephelyén a vállalat 160 embert foglalkoztat, és egy négy épületből álló szervizállomást, valamint egy egy épületből álló tehergépkocsi-mosót üzemeltet. A flotta jelenleg 125 járműszerelvényből áll, a félpótkocsik közül pedig több mint 50-et a DAF gyártott. Idén a vállalat 42 új DAF XF 480 Space Cab modellt vásárolt, részben a régebbi, 2014-es XF 460-as vontatók helyett, részben pedig a flotta bővítése céljából.

Fejlődés a DAF vállalattal együtt

„Miután pénzügyi mutatóinkat sikerült pozitív irányba fordítani és 2012-től kezdve növekedési pályára állni, 2014-ben végre flottánkat is jelentősen bővíteni tudtuk. Két lehetőséggel találtuk szemben magunkat: az egyik a 3–4 éves, használt járművek vásárlása volt, a másik pedig az, hogy új irányvonalat kezdünk követni. Ekkor került a képbe a DAF, ahonnan 34 új XF 460 Space Cab tehergépkocsit vásároltunk. Az XF modellről más fuvarozóktól is csak jókat hallottunk, és évekig ez volt a magyar piac legnépszerűbb járműve. Számunkra a megbízhatóság kivételesen fontos tényező, hiszen nem engedhetünk meg magunknak késedelmes szállításokat. Az értékesítési folyamat már önmagában rendkívüli mértékben meggyőzött minket” – kezdi Suhajda Tamás.

„Mivel vegyes flottát üzemeltetünk, egyszerre több tehergépkocsi-márkával állunk partneri kapcsolatban; ugyanakkor a DAF biztosítja a leghatékonyabb, a legrugalmasabb és a leginkább vásárlóközpontú szerviztámogatást. Először is, az alkatrészek kiválóan elérhetők, ami kulcsfontossággal bír a járművek rendelkezésre állásának maximalizálása szempontjából. Az XF tehergépkocsikhoz eredeti DAF-szűrőket és kenőanyagokat használunk, és TRP-alkatrészeket is vásárolunk. Az újonnan beszerzett XF tehergépkocsikban a járművezetők kényelmét fokozó állóklíma szintén TRP-termék. Ezekre alapozva nyitottak vagyunk a TRP pótkocsitesztelő projektben való részvételre, amely többek között egyik pótkocsink TRP-alkatrészekkel való felújítását jelenti. Ha elégedettek vagyunk a teszt eredményeivel, a jövőben még több TRP-alkatrészt fogunk vásárolni” – magyarázza az ügyvezető igazgató.

Előre jelezhető és megbízható üzemeltetés

„Jóllehet az XF modellek működése rendkívül megbízható, minden járművel történhet műszaki hiba – a DAF azonban ezek megoldásában is kimagaslóan teljesít. A márkakereskedőink szervizközpontjaiban dolgozó technikusok kiemelkedő minőségű javítási és karbantartási munkát végeznek. A tehergépkocsikat hároméves jótállással, valamint négy évre és évente 90 000 kilométerre szóló MultiSupport karbantartási szerződéssel vásároltuk. Mindez előre jelezhető és megbízható üzemeltetést tesz lehetővé a szerződés egész időtartama alatt, valamint jobb visszavásárlási árat jelent, a DAF pedig végig teljes körű szerviztámogatást nyújt. A rendkívül megbízható DAF tehergépkocsik külföldön egyetlen egyszer sem hibásodtak meg, belföldi tevékenységünk során ugyanakkor néhány alkalommal igénybe kellett vennünk az ITS segélyszolgálatát. Ezzel a szolgáltatással is elégedettek voltunk, nem beszélve arról, hogy azonnal kölcsönjárművet biztosítottak, így a leállás alig érintette az ütemtervünket. 

Szintén kifejezetten hasznos, hogy a márkakereskedőnk egy vevőszolgálati képviselőt rendelt hozzánk, aki szükség esetén személyesen látogat el a telephelyünkre, és barátságos hozzáállással nyújt gyors és kiváló minőségű megoldást. Többek között ezért döntöttünk a DAF és a DAF-márkakereskedők mellett. Mivel az elmúlt évtizedekben sokféle gyártóval dolgoztunk, jelentős tapasztalatot szereztünk az összehasonlításukhoz. Éppen ezért bátran kijelenthetem, hogy a szerviztámogatás és a vevőszolgálat által nyújtott szolgáltatások terén messze a DAF teljesít a legmagasabb színvonalon.”

Nagyszerű tapasztalatok

„Járművezetőink szintén hamar értékelni kezdték a tágas, kényelmes és vezetőbarát fülkékkel, valamint remek vezethetőséget biztosító, nagy teljesítményű motorokkal rendelkező DAF XF tehergépkocsikat. Az idén vásárolt 42 XF 480-as modellt légrugós felfüggesztéssel és állóklímával rendeltük, így munkatársaink kényelméről gondoskodva tovább tudjuk növelni a vállalat iránti hűségüket. Néhány hónapos használatot követően megfigyeltük, hogy az új generációs 480 HP XF modellek 100 kilométerre eső átlagos üzemanyag-fogyasztása 1,5 literrel kevesebb, mint a korábban használt 460-as modelleké. Ez a különbség a jövőben várhatóan tovább nő majd, továbbá bizonyítja, hogy a DAF mindig betartja, amit ígért” – folytatja elégedetten Suhajda Tamás.

Better Service Better DAF