„Igaz, hogy a nők gyorsabban elvégzik a dolgokat.”


 

Lassan beköszönt a női tehergépkocsi-vezetők ideje

Egy nagy tehergépkocsi egy fiatal arcú, törékeny hölggyel a volán mögött. DAF-tehergépkocsi egy szembetűnő Mickey egér matricával. Ada Wiaceknek ez a hobbija, a munkája, és mostanában pedig vállalkozóként is ezt csinálja.

Manapság egyre gyakrabban láthatunk női tehergépkocsi-vezetőket. Becslések szerint csak Lengyelországban nagyjából 3200 női sofőr dolgozik. Sőt mi több, a munkaadók szerint ebben az iparágban a női sofőrök teljesítménye vetekszik a férfiakéval: keményen dolgoznak, lelkiismeretesek, pontosak, és jobb szociális készséggel rendelkeznek, ami hasznos, ha a problémák megoldásához diplomáciára van szükség. „Igaz, hogy a nők gyorsabban elvégzik a feladatokat. Ha egy nő lép az irodába, egyből könnyebb rámpát találni, és nem jelent problémát a kirakodás sem.” – mondja nevetve Ada, a Ligenza Transport sofőrje és társtulajdonosa.

„Képes vagy rá?” „Persze!”

Ada a vőlegénye, Pawel Ligenza váltósofőrjeként dolgozik egy 480 lóerős, fehér-piros DAF XF Pure Excellence tehergépkocsin, amelyet szembetűnő Mickey egér matrica díszít. A fuvarozáson kívül egy autóalkatrészeket kiszállító kisebb vállalatot is vezetnek. Szerződéses viszonyban dolgoznak korábbi munkaadójuknak, a Wichot Transport vállalatnak, amely nem bánta, hogy új céget alapítottak, sőt segíttettek nekik. „Pawel és én a vállalatnál kezdtünk el hivatásos járművezetőként dolgozni. Pawel hét, én három éves tapasztalattal rendelkezem a járművezetés terén. Hogy kezdődött? Napról napra nehezebben viseltem Pawel távollétét. Így egy napon így szóltam: „Sofőr leszek melletted!” Pawel főnöke csak egyetlen kérdést tett fel: „Képes vagy rá?” És én ezt válaszoltam neki: „Persze!” – meséli Ada nevetve, aki az első női sofőr volt a cégnél.

Egyre több női sofőr

Akkor ez még szokatlan volt, de a helyzet megváltozott az évek során a lengyel és európai utakon egyaránt. „Egyeseket meglep, de én őszintén nem látok különbséget a férfiak és nők között sem vezetési stílus, sem hozzáállás tekintetében ebben az iparágban. Ma már nincs semmi, ami a profi járművezetőket férfiakra vagy nőkre korlátozná. Sok férfi kitűnő szakács, fodrász vagy kozmetikai alkalmazott. Szinte minden nap látok nőket tehergépkocsit vezetni, különösen Franciaországban és Spanyolországban, gyakran dupla műszakban. Nekem ugyanaz a munkám, mint Pawelnek: vezetek, segítek kirakodni, abroncsot cserélek, lehúzom a ponyvát. Nehéz dolgom van a felső kereszttartókkal — nem azért, mert nő, hanem mert alacsony (154 cm) vagyok. Mostanában még rekordot is beállítottam, 40 perc alatt cseréltem abroncsot!” – mondja Ada.

Hatékony márkakereskedői támogatás

Egy éve Ada és Pawel úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezdenek, és megalapították a Ligenza Transport vállalatot. Korábbi munkáltatójuk vállalta logisztikájuk kezelését, ami mindkét fél számára előnyös volt. „Nagyobb függetlenségre vágytunk; és az is fontos tényező volt, hogy több pénzt keressünk. Nagyobbak a költségeink és a felelősségünk is, de az üzletünk jövedelmezőbb,” – mondja Ada. Elismeri, hogy márkakereskedőjük nagyban hozzájárult az üzletük fejlődéséhez. „Kezelik a járműveket, és támogató szolgáltatásokat biztosítanak az előző munkáltatónknak. Ezért kértünk tőlük segítséget. Jó ötletnek bizonyult. Nemcsak a finanszírozásban segítettek, hanem egy kisebb pénzügyi katasztrófától is megmentettek minket. Az a megoldás, amelyet mi találtunk, hosszú távon nem lett volna jövedelmező. Az ilyesfajta segítség, és annak tudata, hogy van, aki nemcsak saját szükségleteivel törődik, hanem a miéinkkel is, mind a mai napig nagyon értékes számunkra. Mindkét DAF-tehergépkocsinkat szervizmegállapodással vásároltuk, ami egyfajta biztonságot nyújt számunkra. Csak a járművezetőinkről, az abroncsokról és az üzemanyagról kell gondoskodnunk. Ezek a megállapodások hasznosnak bizonyultak — már legalább háromszor. Nemrég, amikor Németországban jártunk, elszakadtak az ékszíjaink. Csak fel kellett hívnunk a DAF ITS szolgálatát, és kevesebb mint két órán belül ismét úton voltunk. Nagyon értékeljük, hogy a márkakereskedőnk nyitott a javaslatainkra, és hogy minden nap éjjel-nappal elérhetők. Csak elmondjuk nekik, hogy mire van szükségünk, és rövidesen megoldást biztosítanak számunkra,” – mondja Ada.

Jövőbeli szállítási tervek a DAF XF Pure Excellence tehergépkocsival

Bár a Ligenza Transport üzlete még csak egy éve működik, de már terveik vannak a jövőbeli beruházásokra. A vállalat már két, kiváló minőségű fülkével felszerelt, 480 lóerős DAF XF tehergépkocsival rendelkezik, és idén pedig a legújabb XF SSC Pure Excellence típusú tehergépkocsi vásárlását tervezik. A fiatal társtulajdonosok két járművezetőt és néhány váltósofőrt alkalmaznak, és tovább bővülnek. Minden DAF-tehergépkocsit Disney-rajzfilmekkel kapcsolatos matricákkal díszítenek, ezek Ada és Pawel közös kedvencei. Ezért ha olyan lengyel rendszámos tehergépkocsit lát, amelynek Mickey egér van a karosszériáján, mindenképpen integessen neki. Valószínűleg Ada van a volán mögött.

Better Service Better DAF